Separatoare de hidrocarburi
Separatoarele de hidrocarburi se pot dimensiona in functie de solicitarile dumneavoastra.
In marea majoritate a ramurilor industriale, ca urmare a activitatilor de productie si /sau exploatare, se genereaza cantitati mari de uleiuri si lichide insolubile. Acestea, datorita diferentei de densitate, formeaza flotori, care plutesc la suprafata apelor, diminuand transferul de oxigen intre mediul extern (atmosfera) si apa, cu efecte foarte nocive asupra ecosistemelor acvatice.
Din aceste considerente se impune pre-tratarea apelor inainte de a le deversare in mediul inconjurator.
Ca si domenii de aplicare pentru separatoare de hidrocarburi: orice platforma betonata cu o suprafata mai mare de 50 mp, benzinarii, parcari auto, service-uri,etc. Avand o functionalitate eficienta, datorita filtrului coalescent cu obturator automat, separatorul de hidrocarburi acopera inclusiv separarea apei de partea grosiera de pe platforme:nisip,noroi,etc ,avand inglobat si un decantor.
In functie de calitatea apei tratate exista doua clase de separator de hidrocarburi:
• Separator de hidrocarburi Clasa 1: Apa prelucrata contine hidrocarburi sub 5 mg/l, in concordanta cu buletinul de analiza al NF EN 858-1 si NTPA-001 (Model cu filtru coalescent).
• Separator de hidrocarburi Clasa 2: Apa prelucrata contine hidrocarburi sub 100 mg/l, in concordanta cu buletinul de analiza al NF EN 858-1 si NTPA-002 (Model fara filtru coalescent).
Separatoare de hidrocarburi cu by-pass
Separatorul de hidrocarburi cu by-pass permite tratarea debitelor mai mari in caz de furtuna, pana la de cinci ori debitul nominal.
Cantitatea de apa care intra in decantorul separatorului este limitata. Totusi, cand debitul este peste limita admisibila, nivelul ridicat este evacuat prin by-pass, fara sa perturbe functionarea separatorului.
A – pentru debite de 0.5 l/sec. si 1 l/sec. se face doar racordul la chiuveta de bucatarie si se amplaseaza in masca acesteia (acolo unde permite spatiul) sau in imediata apropiere.B – pentru debite de peste 1 l/sec.
La alegerea amplasamentului separatorului de grasimi se vor evita, pe cat posibil, versantii cu pante abrupte, instabili sau care isi pot pierde stabilitatea prin lucrarile de excavatie si terenurile cu apa freatica la suprafata, macroporice, tasabile sau cu capacitate portanta redusa.1. Se excaveaza manual sau mecanizat o groapa cu 30 – 40 cm mai mare decat dimensiunile gabaritice ale recipientului. Adancimea acesteia rezulta din diametrul recipientului la care se adauga cota de ingropare a conductei de canalizare la racordul cu rezervorul si stratul de nisip de 10 – 20 cm de pe fundul gropii. Baza gropii trebuie sa fie perfect plana si destul de rezistenta pentru a suporta sarcina recipientului plin.
2. Se va aseza recipientul pe fundul gropii folosindu-se franghii sau pamblici suficient de rezistente pentru a sustine greutatea acestuia si se verifica orizontalitatea amplasarii cu ajutorul unei nivele cu bula de aer.
3. Se umplu cu apa, alternativ sau concomitent, ambele compartimente principale ale separatorului in proportie de 30-40% din volumul acesteia pentru a se asigura o asezare corecta pe fundul gropii.
Materialul de umplutura va fi nisip sau pamant ( fara pietre, moloz sau alte particule ce pot fi concentratori de tensiune pentru peretii recipientului ) !!!
4. Se umple spatiul dintre peretii gropii si recipient cu material de umplutura in straturi succesive de circa 40 cm pana la jumatatea recipientului. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie (sau inundat cu apa ), astfel incat sa umple tot spatiul din jurul recipientului.
5. Umpleti recipientul cu apa, alternativ sau concomitent, in ambele compartimente.Continuati sa umpleti groapa asa cum a fost prezentat mai sus, fara a depasi 60 cm strat de umplutura deasupra recipientului !
Este permis accesul pietonal deasupra separatorului astfel montat.
NU este admisa circulatia auto sau altor vehicule !!!
Daca se doreste carosabilitate atunci trebuie retinut ca aceasta nu este data de recipient ci de placa din beton armat turnata deasupra acestuia.
Sprijinirea placii din beton armat se va face, fara a afecta recipientul, folosind una dintre metodele specifice ( stalpi independenti, pereti din beton, cuva din beton, etc.)
In terenuri mlastinoase, in cazul in care panza freatica este foate aproape de suprafata, recipientul trebuie asezat pe o placa din beton turnata in acest scop pe fundul gropii si ancorat de aceasta cu ajutorul unor sufe.
Pentru repunerea in functiune se scoate filtrul coalescent care se degreseaza si se spala bine cu substante care descompun hidrocarburilor.
Dupa efectuarea operatiunilor descrise mai sus, se umplu cu apa curata ambele compartimente ale separatorului, se pozitioneaza filtrul coalescent si plutitorul si procesul de epurare poate fi reluat.
Avantaje
– Rezistenta indelungata datorita texturii din fibra de sticla ;
– Costuri de instalare minime datorita simplitatii modului de constructie,
– Costuri de intretinere minime datorita celor 2 guri de vizitare si pozitionarii filtrului coalescent cu obturator automat ;
– Eficienta ridicata, datorita proiectarii minutioase a compartimentelor si a predimensionarii atente functie de debitul de apa la intrare in separator.