Statii de epurare SBR
Asiguram transportul oriunde in tara
KIT de instalare GRATUIT: cutie metalica cu automatizarea incorporata
Ultima etapa a procesului de epurare din interiorul statiei de epurare SBR este recircularea namolului: in urma aerarii mai exista parti organice in suspensie care in timpul limpezirii se decanteaza pe baza celui de-al doilea compartiment, acestea fiind reintroduse in primul compartiment ca parte nutritiva pentru microorganismele aflate in namolul activ chiar in lipsa unui aport de apa incarcat cu parte organica din imobil, astfel asigurand continuitatea microorganismelor si a procesului de fermentatie anaeroba.
Apele uzate menajere sunt rezultatul folosirii apei potabile (in putine cazuri si a apei pluviale) pentru satisfacerea nevoilor casnice (bucatarie, toalete, dusuri, baie). Aceste ape contin materii solide in suspensie sau dizolvate, de natura minerala si organica, in special compusi organici ai azotului si fosforului si nu pot fi deversate in mediul natural fara a fi in prealabil epurate intr-o statie de epurare oraseneasca sau statie de epurare monobloc . Majoritatea sistemelor de epurare care folosesc tehnica epurarii cu namol activ au o functionare continua (aerul este insuflat in mod continuu). Astfel circulatia apei intre compartimente nu este controlata (se face pe principiul vaselor comunicante).
In aceste conditii calitatea apei epurate depinde de fluctuatiile de debit. In cazul in care nu sunt intrari constante de apa uzata, microorganismele din namolul activ mor deoarece nu au sursa de hrana, iar in cazul unor supradebite nu se asigura timpul de retentie necesar epurarii iar apa evacuata nu corespunde calitativ.Solutia este o statie de epurare SBR.
Statia de epurare SBR pentru tratarea apelor uzate menajere (capabila sa preia si sa epureze apa uzata provenita de la un numar de 4 pana la 300 locuitori echivalenti) destinata pentru imobile: locuinte particulare, case de vacanta, pensiuni, hoteluri, sedii de societati, sectii de productie, etc.,care nu sunt conectate la un sistem centralizat de canalizare, chiar si locuite temporar.
Incorporand tehnologia de ultima ora in domeniul epurarii apelor menajere (SBR sequencial batch reactor – reactor biologic cu alimentare secventiala), SBR, este o statie de epurare care asigura o calitate a apei epurate ce permite evacuarea acesteia in orice receptor natural.
Statia de epurare SBR asigura un grad de epurare al apelor uzate menajere de pana la 98% daca sistemul este corect predimensionat si sunt respectate normativele in vigoare in cazul parametrilor apelor la intrarea intr-o statie de epurare fie ea oraseneasca sau monobloc.
Aerarea: De la jumatatea compartimentului decantor, cu ajutorul unui airlift se alimenteaza compartimentul reactor, unde printr-o secventialitate de procese de aerare cu diferiti timpi, are loc realizarea contactului dintre nămolul activ şi apa uzată decantată în prezenţa nutrienţilor: azot şi fosfor, nitrificarea si denitrificarea si alte procese de descompunere si mineralizare a materiei organice.
Limpezirea: In acesta faza se permite sedimentelor usoare aflate in suspensie sa se depuna pe fundul compartimentului de aerare, iar apa limpezita ramane in partea superioara, de unde va fi preluata de air-lift-ul de evacurare.
Bazinul de aerare conţine cinci componente dispersate în masa de apă. Acestea sunt:
1. Suspensii solide anorganice şi inerte care nu au fost reţinute în decantorul primar;
2. Suspensii solide inerte produse prin moartea microorganismelor vii;
3. Substanţe organice poluante;
4. Materii organice nedegradate ce provin din moartea microorganismelor vii;
5. Biomasă activă.
Evacuarea – de la partea superioara a compartimentului de limpezire are loc evacuarea apei limpezite intr-un compartiment de decantare secundar, de unde se pot preleva si probe. Evacuarea apei se poate executa catre receptori naturali, in areal, intr-un put absorbant sau se poate stoca intr-un recipient pentru uz ulterior.
Recircularea namolului sau separarea nămolului activ de soluţia apoasă şi reîntoarcerea unei părţi din nămol în bazinul de aerare se face dupa evacuarea apei limpezite, fiind trasferat inapoi in compartimentul de tratare primara, de unde procesul se reia, asigurandu-se astfel un ciclu de epurare complet. Creşterea cantităţii de biomasă în procesul cu nămol activ permite realizarea eficienţei de epurare la îndepărtarea substanţelor organice.
2. Se va aseza recipientul pe fundul gropii folosindu-se franghii sau panglici suficient de rezistente pentru a sustine greutatea acestuia si se verifica orizontalitatea amplasarii cu ajutorul unei nivele cu bula de aer.
3. Se umplu cu apa, alternativ sau concomitent, ambele compartimente ale ministatiei in proportie de 30-40% din volumul acesteia pentru a se asigura o asezare corecta pe fundul gropii. Materialul de umplutura va fi nisip sau pamant (fara pietre, moloz sau alte particule ce pot fi concentratori de tensiune pentru peretii recipientului)!
4. Se umple spatiul dintre peretii gropii si recipient cu material de uplutura in straturi succesive de circa 40 cm pana la jumatatea recipientului. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie (sau inundat cu apa ), astfel incat sa umple tot spatiul din jurul recipientului.
5. Umpleti recipientul cu apa, alternativ sau concomitent, in ambele compartimente. Continuati sa umpleti groapa asa cum a fost prezentat mai sus, fara a depasi 60 cm strat de umplutura deasupra ministatiei de epurare !
6. Asigurati:
– un suport pentru cutia cu automatizarea aferenta ministatiei la o distanta de max. 3ml. de aceasta;
– alimentarea electrica (220 V) a cutiei de automatizare.
Este permis accesul pietonal deasupra ministatiei de epurare astfel montata.
NU este admisa circulatia auto sau altor vehicule !!!
Daca se doreste carosabilitate atunci trebuie retinut ca aceasta nu este data de recipient ci de placa din beton armat turnata deasupra acestuia.
Sprijinirea placii din beton armat se va face fara a afecta recipientul, folosind una dintre metodele specifice ( stalpi independenti, pereti din beton, cuva din beton, etc.) In terenuri mlastinoase, in cazul in care panza freatica este foate aproape de suprafata, recipientul trebuie asezat pe o placa din beton turnata in acest scop pe fundul gropii si ancorat de aceasta cu ajutorul unor sufe.
Dupa efectuarea operatiunilor descrise mai sus, PUNEREA IN FUNCTIUNE a ministatiei de epurare se va face de catre un reprezentant al producatorului.