Fose septice ecologice
Asiguram transportul oriunde in tara la cele mai mici preturi.
KIT de instalare: 599 LEI. CONTINE: 2 tevi vidanjare de 0.7 ml, 2 capace tevi vidanjare, 12.5 ml teava dren, 12.5 ml folie polietilena, sistemul de aerisire
Pentru orice model de fosa achizitionata impreuna cu kit-ul de montaj beneficiati de o reducere de 100 lei
Sistemul este compus din doua parti:
– Recipient cilindric orizontal fabricat din poliesteri armati cu fibra de sticla, avind ca parti constituente:
1. decantorul primar al grosierului,
2. decantorul secundar (dispozitiv Imhoff-denumit astfel dupa un cercetator de nationalitate germana) cu rol si de separator de grasimi in compartimentul decantorului primar.
3. camera de limpezire
Grasimile din apa uzata care au o densitate mai mica decat cea a apei se separa la partea superioara a primului compartiment formand o pelicula care opreste schimbul de oxigen cu mediul atmosferic,demarand astfel procesul de descompunere anaeroba numit si fermentatie.
Acestea, datorita constructiei speciale a dispozitivului Imhoff, sunt retinute si in al doilea compartiment ajunge doar apa, iar procesul de epurare continua prin decantarea suspensiilor in camera de limpezire iar partea superioara a compartimentului de limpezire este evacuata in sistemul de drenaj.
2. Se va aseza recipientul pe fundul gropii folosindu-se franghii sau panglici suficient de rezistente pentru a sustine greutatea acestuia si se verifica orizontalitatea amplasarii cu ajutorul unei nivele cu bula de aer.
3. Se umplu cu apa, alternativ sau concomitent, ambele compartimente ale fosei in proportie de 30-40% din volumul acesteia pentru a se asigura o asezare corecta pe fundul gropii. Materialul de umplutura va fi nisip sau pamant (fara pietre, moloz sau alte particule ce pot fi concentratori de tensiune pentru peretii recipientului)
4. Se umple spatiul dintre peretii gropii si recipient cu material de uplutura in straturi succesive de circa 40 cm pana la jumatatea recipientului. Fiecare strat trebuie compactat cu atentie (sau inundat cu apa ), astfel incat sa umple tot spatiul din jurul recipientului.
5. Umpleti recipientul cu apa, alternativ sau concomitent, in ambele compartimente. Continuati sa umpleti groapa asa cum a fost prezentat mai sus, fara a depasi 60 cm strat de umplutura deasupra fosei
Este permis accesul pietonal deasupra fosei astfel montata. NU este admisa circulatia auto sau altor vehicule
Daca se doreste carosabilitate atunci trebuie retinut ca aceasta nu este data de recipient ci de placa din beton armat turnata deasupra acestuia. Sprijinirea placii din beton armat se va face, fara a afecta recipientul, folosind una dintre metodele specifice ( stalpi independenti, pereti din beton, cuva din beton, etc.)
Pentru a evita patrunderea in dren a apelor meteorice sau malului peste stratul de piatra se intinde o folie PVC iar apoi stratul de umplutura.
Lungimea drenului este determinata de volumul fosei septice (4 – 5 ml / 1000 L), insa nu va depasi 20 ml. pe o singura directie.
Sistemul de drenaj are rol de preluare a apei epurate anaerob in fosa si de epurare finala prin filtrarea si descompunerea aeroba a acesteia in sol.
Acesta poate fi singular, pe o singura directie sau camp de drenaj (functie de volumul fosei, respectiv debitul apei epurate). In ambele variante se formeaza, pe suprafata interioara a tevii de dren, o cultura de microorganisme supranumit si filtru biologic – cu rol de a descompune substanta organica cu ajutorul oxigenului (descompunere aeroba).
Teava de dren va fi montata cu o panta intre 0.5 % si 1.5%.
DE CE NU FOSA DIN BETON
Inainte de aparitia proceselor tehnologice de manufacturare a derivatelor din mase plastice, sistemele de epurare se executau din beton, dar in ultimii 20 de ani lucrurile s-au schimbat, inclusiv legislatia europeana si anume: NU EXISTA NICI O MARCA A BETONULUI CARE SA GARANTEZE IMPERMEABILITATEA, daca peretii nu sunt impermeabili rezulta schimb de substante cu mediul extern si implicit impact negativ asupra mediului inconjurator.
Exista substante care se aplica pe betoane pentru a ajunge la acea impermeabilitate dar trebuie sa tineti cont ca CEL MAI PUTERNIC FACTOR ERODANT ESTE APA, in 3 pana la 7 ani acel strat de impermeabilizare va fi distrus si va rezulta un sistem de epurare care nu va mai fi septic (fara schimb de substante cu mediul extern) sau ecologic (fara impact asupra mediului inconjurator).
SPRE DEOSEBIRE DE FOSELE DIN BETON PRODUSELE NOASTRE SE VIDANJEAZA LA MINIM 2 ANI
Una din diferentele intre cele 2 sisteme de epurare ar fi gradul de epurare si anume: in cazul fosei septice ecologice gradul de epurare al apei la evacuare in drenaj este in proportie de 60%, ultimele 30% au loc natural in drenaj (de aici si obligativitatea utilizarii sistemului de drenaj in cazul foselor septice); cumulat ajungem la un grad de epurare de maxim 90%. In cazul statiilor de epurare gradul de epurare ajunge la 95% chiar 98% datorita fortarii descompunerii aerobe tot in interiorul statiei de epurare (de aici rezulta si optiunea de a nu evacua apa in drenaj, acesta nefiind necesar).
O alta diferenta ar fi posibilitatea de a deversa apa epurata direct in emisar, intr-o rigola sau recomandarea noastra: intr-un put absorbant, in cazul statiilor de epurare; pe cand in cazul foselor septice este obligatoriu ca evacuarea sa fie executata in sistemul de drenaj.
Numai in cazul statiilor de epurare avem posibilitatea de a capta apa epurata si de a o utiliza: prin reintroducerea ei in sistem, pentru spalarea auto, pentru stropirea gazonului si a gradinii (dar nu a legumelor si a fructelor); apa evacuata din statia de epurare contine foarte multi acizi grasi de aici si recomandarea noastra de a o utiliza in gradina, fertilizeaza solul natural cu efecte pe termen lung!
In cazul foselor septice avem 3 conditii ce trebuie indeplinite:
– panza freatica trebuie sa fie la o adancime mai mare de 4-5 m ;
– sursa de apa potabila (fantana, aductiune de apa potabila din put vertical, rau, lac, etc), nu trebuie sa existe pe o raza de 10-12 m minim ;
– solul trebuie sa aiba un grad ridicat de permeabilitate/absorbtie ;
In cazul statiilor de epurare nu avem cele 3 conditii de mai sus.