Intrebari frecvente

Vidanjarea se programeaza la minim 2 ani in cazul in care sistemul este folosit de numarul maxim de locuitori pentru care aceasta a fost proiectat.
Fabrica de fose ofera un termen de garantie de 15 ani pentru echipamentul ce nu include parti mecanice sau electrice care intra in contact cu apa sau mediul umed si 2 ani pentru echipamentele electrice (suflante si sisteme de automatizare).
Va oferim doua optiuni:

1. Puteti executa dvs montajul cu ajutorul manualului tehnic ce contine instructiunile de montaj detaliate cu poze in sectiune transversala si secventialitatea etapelor de montaj.
2. Va putem oferi noi montajul la cheie in urma unei consultante avansate la fata locului.

Una din diferentele intre cele 2 sisteme de epurare ar fi gradul de epurare si anume: in cazul fosei septice ecologice gradul de epurare al apei la evacuare in drenaj este in proportie de 60%, ultimele 30% au loc natural in drenaj(de aici si obligativitatea utilizarii sistemului de drenaj in cazul foselor septice); cumulat ajungem la un grad de epurare de maxim 90%.

In cazul statiilor de epurare gradul de epurare ajunge la 95% chiar 98% datorita fortarii descompunerii aerobe tot in interiorul statiei de epurare(de aici rezulta si optiunea de a nu evacua apa in drenaj, acesta nefiind necesar).

O alta diferenta ar fi posibilitatea de a deversa apa epurata direct in emisar, intr-o rigola sau recomandarea noastra: intr-un put absorbant,in cazul statiilor de epurare; pe cand in cazul foselor septice este obligatoriu ca evacuarea sa fie executata in sistemul de drenaj.

Numai in cazul statiilor de epurare avem posibilitatea de a capta apa epurata si de a o utiliza: prin reintroducerea ei in sistem, pentru spalarea auto, pentru stropirea gazonului si a gradinii(dar nu a legumelor si a fructelor); apa evacuata din statia de epurare contine foarte multi acizi grasi de aici si recomandarea noastra de a o utiliza in gradina, fertilizeaza solul natural cu efecte pe termen lung!

Ultima mare diferenta ar fi urmatoarea: in cazul foselor septice avem 3 restrictii:
  • panza freatica trebuie sa fie la o adancime mai mare de 6-7 m;
  • sursa de apa potabila (fantana, aductiune de apa potabila din put vertical, rau, lac, etc), nu trebuie sa existe pe o raza de 10-12m minim;
  • solul trebuie sa aiba un grad mai ridicat de permeabilitate/absorbtie;

In cazul statiilor de epurare nu avem cele 3 restrictii de mai sus.

Unul din aspectele foarte importanta in achizitionarea unui sistem de epurare ,este ca acel produs sa fie in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Multi dintre comeciantii si presupusii producatori invoca normative inexistente sau care nu au legatura cu sistemele de epurare (NF P 15 – 910, NF EN – 1085, legii 10/1995) sau ca produsele lor au aviz de mediu si agrement tehnic. Aceste documente si avize au caracter strict de marketing neavand nici un caracter tehnic sau legislativ. De la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana suntem obligati sa respectam standardele europene precum SREN 12566. Standardul european care stabileste prescriptii generale referitoare la fose septice ecologice prefabricate si la echipamente auxiliare utilizate pentru epurarea apelor uzate menajere.

Acest standard reglementeaza si diametrele conductelor, incarcarile, etanseitatea la apa, marcarea si controlul calitatii si a fost adoptat prin metoda confirmarii avand statutul de standard roman. Singurul STAS, conform Uniunii Europene, care trebuie prezentat la achizitia unui sistem de epurare de catre comerciant sau producator este standardul european SREN 12566.

Inainte de aparitia proceselor tehnologice de manufacturare a derivatelor din mase plastice, sistemele de epurare se executau din beton, dar in ultimii 20 de ani lucrurile s-au schimbat inclusiv legislatia europeana si anume: NU EXISTA NICI O MARCA A BETONULUI CARE SA GARANTEZE IMPERMEABILITATEA, daca peretii nu sunt impermeabili rezulta schimb de substante cu mediul extern si implicit impact negativ asupra mediului inconjurator.

Exista substante care se aplica pe betoane pentru a ajunge la acea impermeabilitate dar trebuie sa tineti cont ca CEL MAI PUTERNIC FACTOR ERODANT ESTE APA, in 3 pana la 7 ani acel strat de impermeabilizare nu va mai face fata si va rezulta un sistem de epurare care nu va mai fi septic (fara schimb de substante cu mediul extern) sau ecologic (fara impact asupra mediului inconjurator).

Consultanta profesionala

Pentru orice intrebare legata de sistemele noastre de epurare, in functie de locatia dumneavoastra, exista o persoana avizata care va raspunde la intrebari telefonic si se va deplasa in cazul in care este necesar pentru a evalua corect circumstantele de montaj.